Vrij Veilig Campagne 2011
februari 2011/ januari 2012
Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van succesvolle co-creatie.
Voor de nieuwe Vrij Veilig campagne zijn we een zeer intense relatie gegaan met de doelgroep. Het grootste gedeelde vond online plaats. Dit heeft geleid tot bijzondere wonderbaarlijkheden, heftige discussie en fantastische resultaten!

Let op! Deze pagina bevat schokkende beelden bevatten en mag van politiek Den Haag niet meer voor acht uur ‘s avonds bekeken worden.
 
CONCEPT

Vrij Veilig Campagne 2011 stichting Soa Aids Nederland
Uit onderzoek door Soa Aids Nederland blijkt  dat jongeren prima weten dat ze een condoom moeten gebruiken en dat zelfs ook van plan zijn. Toch gaat het “als het paaltje bij het puntje komt” vaak mis. Hoe kan dat nou?

Praktische problemen
Mannen hebben over het algemeen wel een condoom bij zich maar doen het liever zonder. Vrouwen hebben meestal geen condoom bij zich. (Als je als vrouw betrapt wordt met een condoom in je make-up tasje ben je al snel een slet).

Communicatieve problemen

Het moment waarop je over condooms begint is lastig te definiëren. Als je er als man te vroeg over begint ben je, in de ogen van een vrouw, al snel “alleen maar uit op seks”. Vrouwen zijn bang om er over te beginnen. Over condooms beginnen wordt over het algemeen beschouwd als redelijk tot ZEER sfeerverlagend.

En nu?
Welgeteld zijn dit drie flinke problemen die we kunnen doorvertalen naar drie kant en klare boodschappen. Maar er kan er maar één de hoofdboodschap zijn;-) En dat is geworden: “Begin over condooms voordat je broek uitgaat.”

Naast het vaststellen van een moment willen we jongeren stimuleren om over condooms te beginnen. Dit is voor mannen anders dan voor vrouwen. Vandaar dat we hier twee subboodschappen hebben geformuleerd.

Voor de dames:

Een sterke vrouw begint zelf over condooms.”

En voor de heren:

“Vrouwen vinden het fijn als je zelf over condooms begint.”


Hoe maak je van al die boodschappen chocolade?
Wat een fantastische vraag! Na bijna 25 jaar Vrij Veilig campagnes willen jongeren eigenlijk niks meer horen over veilig vrijen. Tips over hoe ze beter in bed kunnen worden zijn daarentegen altijd handig! Daarom hebben we er voor gekozen om de verschillende campagne boodschappen in de vorm van tips te gieten om zo de jeugd op slinkse wijze te informeren.

 

Om dit project te realiseren hebben nauw samen gewerkt met Stichting Soa Aids Nederland en online marketeer Daan Sip, creative director bij Red Chocolate. Daan Sip is gespecialiseerd in het ontwikkelen van interactieve advertising concepten en is daarom gevraagd mee te denken over het concept, de platformen waar de jongeren kunnen worden bereikt en de manier waarop dit het best kan worden aangepakt.


Campagneverloop en Strategie


Fase 1 - Tips
Op 9 februari ging de nieuwe Vrij Veilig campagne van start met een kickoff bijeenkomst voor schoolkrantredacteuren in Studio 1 op het Media Park. De jongeren kregen allen het boekje “30 tips om beter in bed te worden" en een aantal condooms met daarop de verschillende campagneboodschappen.

Dezelfde boodschappen zijn in de vorm van Abri’s verspreid op scholen. Het boekje met tips en de speciaal ontworpen condooms zijn ook verspreid door de GGD.

Online plaatsten we advertorials omtrent condoomgebruik en een poll. Inhoudelijk gingen deze advertorials over wie er over condooms moet beginnen en wie er verantwoordelijk is voor het meenemen van condooms.
Van de polluitslagen hebben we infomercials gemaakt die te zien waren op scholen, in trams, bussen en via andere kanalen van LibriumTV.

Fase 2 - CO-creatie

Tijdens fase 2 gaan we intensief in gesprek met de doelgroep. Middels een sterk staaltje co-creatie willen we ervoor zorgen dat er in september drie commercials op TV komen waarvan de inhoud bedacht is door de doelgroep. Hoe we dit precies hebben aangepakt kan je bekijken onder het kopje ONLINE.

Fase 3 - De première

In september gaat fase drie van start met een video-advertorial op alle verschillende platforms. In deze video laten we de making-of van de commercial zien en het is de première van de postbus 51 commercial. Drie dagen later komen de spotjes voor het eerst op tv. Naast de tv-commercial worden er drie radiocommercials uitgezonden.
 • ABRI'S
 • BOEKJE
 • AGENDA / CONDOOMVERPAKKING / SITE / PRINT
 • INFOMERCIALS
Vormgeving Campagne
Wij van VANABBETOTVESSEM zijn fan van ouderwets handwerk. Dat ziet er in de meeste gevallen toch net iets lekkerder uit dan het moderne knip, plak en kopieerwerk. Vandaar dat we voor deze campagne onze kwasten uit het stof haalden en als monniken werkten aan de drie doeken waarop de modellen gefotografeerd werden
Abri's


Cover 'BETER IN BED' boekje.
30 Tips om beter in bed te worden.
Om jongeren op een leuke manier te informeren en om de campagne meer te laden hebben we een boekje ontwordpen met daarin 30 tips om beter in bed te worden.


Binnen werk 'BETER IN BED' boekje.


Ontwerp hoofdstukken.
Cover Studenten Agenda Ontwerp condoomsverpakking


Ontwerp Vrijsoavrij.nl


1/1 pagina Metro (Krant)

ANIMATED INFOMERCIALS
Online plaatsten we advertorials omtrent condoomgebruik en een poll. Inhoudelijk gingen deze advertorials over wie er over condooms moet beginnen en wie er verantwoordelijk is voor het meenemen van condooms.
Van de resultaten van deze poll hebben we infomercials gemaakt. Deze waren te zien op scholen, in trams, bussen en via andere kanalen van LibriumTV.
 
Co-creatie via sociale media    
Wat vinden jongeren zelf nou 'goede seks' en hoe zouden ze anderen adviseren om condoomgebruik ter sprake te brengen. Een uitgebreide sociale media strategie moet jongeren zelf in beweging brengen om de campagne tot leven te brengen.

Iedere week plaatsten we op verschillende jongeren platforms video-advertorials waarin we telkens een vraag stelden. De antwoorden op deze vragen vormden de basis voor de commercials.

Zo vroegen we de leden van verschillende platforms bijvoorbeeld wat de meest spannende/ romantische plek is waar ze ooit seks hebben gehad. Uit alle reacties kozen we steeds vier uiteenlopende antwoorden die we vervolgens in een poll zetten waarop gestemd kon worden. Het antwoord waarop het meest gestemd werd vormde de locatie waar de commercial werd opgenomen. Op Girlscene kozen de dames massaal voor “Op het strand, met ondergaande zon, fakkels en dolfijnen in de zee”. Dit zien we letterlijk terug in een van de commercials.

 
Succes!
Om tot een succesvol resultaat te komen moet je rekening houden met de volgende zaken:

- Je kunt wel vooraf het raamwerk van de social media-campagne bepalen, maar je kunt de campagne niet voorkoken. Je moet reageren op de reacties die er komen. Dat maakt het erg onvoorspelbaar en dat vraagt veel flexibiliteit van zowel bureau als opdrachtgever.

- Je moet eerlijk zijn over alles. Dat betekent niet alleen de positieve reacties delen, maar ook de negatieve. Geen acteurs inhuren, maar gewoon zelf als Ronald van Vessem en Michiel van Abbe in het filmpje optreden. En geen stagiair inhuren om te reageren op vragen en reacties, maar zelf in contact treden met de jongeren.

 
- Je moet alle reacties serieus nemen, zeker ook de negatieve. Ga met die mensen in gesprek, daar kun je veel van leren (en passant turn je zo’n negatieve houding daarmee vaak makkelijk om in een positieve).

- Onderschat niet hoeveel tijd er gaat zitten in reageren op alle vragen en reacties. Dit is bovendien vooraf nauwelijks te prognosticeren, dus het vraagt een flexibele houding van zowel opdrachtgever als bureau ten aanzien van de kosten.

Levert dat nou nog wat op?

Nou en of! De uitgezette advertorials zijn ruim 3 miljoen keer bekeken. De 36 filmpjes van Michiel en Ronald  genereerden in totaal 160.000 views. Er zijn 61.000 stemmen uitgebracht op de polls. De video’s genereerden 21.000 geschreven reacties. De video’s van Youtubers zijn 970.000 keer bekeken.
 • Girlscene.nl
 • Vrijsoavrij.nl
 • Youtubers
 • Skoften.net
 • Beautygloss.nl
 • Flabber.nl
 • Funx.nl
 • Expreszo.nl
 • Marokko.nl
Girlscene.nl, de naam zegt het al. Een site voor echte girls.
Op Girlscene.nl zijn we vriendinnen met hoofdredactrice Marjolein van Girlscene.nl. En dat is fijn, want dat zorgt er in het beginstadium voor dat de meisjes van Girlscene.nl ons ook leuk vinden. Verder geven Jokertje en Elise van Ohohooooooooh Cherso! iedere week antwoord op de vragen die we aan de leden stellen.
     Wat is de meest romantische plek waar je seks hebt gehad? Video 1/6 Waar bewaar jij je condooms? Video 2/6 Hoe begin je over condooms? Video 3/6
     
Hoe ziet je droomman eruit? Video 4/6 Bedankt lieve dames van Girlscene! Video 5/6 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 6/6
Vrijsoavrij.nl is een geval apart, deze site heeft zelf geen vaste bezoekers.
Daarom hebben we dertien Youtubers (vloggers/video bloggers) ingezet. Wie? Youtubers. Mateloos populaire dames en heren op Youtube met elk tienduizenden uitzinnige fans. Deze Youtubers maakten iedere week een aantal filmpjes waarin ze hun fans oproepen te reageren op dezelfde vragen die we in onze eigen video’s stellen
     
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/6 Mannen: Omschrijf je droom vrouw.
Dames: speel mee in de commercial! Video 2/6
Hoe begin je over condooms? Video 3/6
     
Waar bewaar jij je condooms? Video 4/6 Bedankt Youtubers en Youtuberinnen! Video 5/6 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 6/6
Bijzonder aan de media-inzet voor deze campagne waren dertien van Nederlands meest populaire ‘YouTubers’.
Deze jongeren die met hun videoproducties op YouTube meer dan 600.000 abonnees aanspreken, hadden op vrijsoavrij.nl een online plek waar zij, samen met hun honderdduizenden kijkers, aan een eigen scenario konden werken. YouTuber Dylan Haegens vertolkt de hoofdrol in dit scenario samen met een van zijn uitzinnige fans. Zijn vrouwelijke fans konden zich dmv een online casting opgeven om samen met Dylan in de commercial te spelen.
         
DYLAN HAEGENS
Droomplek
59.235 keer bekeken
REALITEITTIJD
In Your Face
33.750 keer bekeken
DUSDAVID
Seks in het Vliegtuig?!
37.042 keer bekeken
THEAUMES
Ben Jij Mijn Ideale Partner?!
108.717 keer bekeken
DITISMILAN
'Ik wil vreemdgaan'
112.668 keer bekeken
         
TC
Ideal sex partner
21.147 keer bekeken
BANJOMOVIES
De kont van je oom.
97.356 keer bekeken
KoningVlog
Hoe begin jij over condooms?
27.892 keer bekeken
deRenatoShow
Pokemon condooms!
8.576 keer bekeken
DYLAN HAEGENS
Wordt jij mijn chick?
34.305 keer bekeken
         
 
EricosVlogs
Waar haal jij ze?
10.761 keer bekeken
MyLovebugLife
Vieze vuile smerige SOA
29.814 keer bekeken
Dionnetje1990
Ik weet het echt niet meer...
62.569 keer bekeken
DitIsNormaal
Sij Vroa Sij
9.085 keer bekeken
 
Leden van Skoften.net houden van toffe filmpjes, tieten en paaaarty.
Skoftenaren worden ook in de watten gelegd door FHM buurmeisje Leoni. Zij zullen om te bepalen wie er in de commercial mag spelen stemmen op de vrouw die zij terug willen zien in de Tv-commercial.
     
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/6 Welke chick wil jij terug zien op TV?? Video 2/6 Waar bewaar jij je condooms? Video 3/6
     
Hoe begin je over condooms? Video 4/6 Bedankt heren van Skoften! Video 5/6 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 6/6
De dames van Beautygloss.nl houden van make-up maar vooral van make-up.
Voor beautygloss.nl hebben we Mascha, het gezicht van de site, gevraagd in de video’s mee te spelen. Mascha wordt door haar leden op handen gedragen. Zij is onze “goedgekeurd stempel” waarop staat: “Geef maar antwoord dames, Ronald en Michiel zijn oké!” Special feature is dat de dames van Beautygloss.nl zich kunnen opgeven om te spelen in een van de Tv-commercials.
     
Speel jij mee in de nieuwe VrijSoaVrij commercial? Video 1/6 Wat is de meest romatische plek om seks te hebben? Video 2/6 Waar bewaar jij je condooms Video 3/6
     
Hoe begin je over condooms? Video 4/6 Bedankt lieve dames van Beautygloss! Video 5/6 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 6/6
Leden van Flabber.nl houden gek genoeg ook van toffe filmpjes, tieten en paaaarty.
Goed voor elke jongeman en puber. Flabberaars zullen de komende weken het hemd van het lijf worden gevraagd door Leoni Goudkuil, winnares van de FHM buurmeisje competitie 2010. De leden van Flabber krijgen rode oortjes wanneer ze er in video twee achter komen dat ze de kans krijgen om het bed te delen met buurmeisje Leoni.
     
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/6 Speel jij mee in de nieuwe Vrijsoavrij commercial? Video 2/6 Waar bewaar jij je condooms? Video 3/6
     
Hoe begin je over condooms? Video 4/6 Bedankt heren van Flabber! Video 5/6 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 6/6
FunX.nl: Reggae, Slow Jamz, Hipperdehop, Arab en Latin, de muziek op funx is een goede omschrijving van de leden van FunX.
Op Funx hebben we de medewerking gekregen van Sticks van de Fakkelbrigade (ex-Opgezwolle). Sticks is naast succesvol rapper ook een zeer geliefde DJ van FunX. We praten met hem over een van zijn favoriete onderwerpen, SEKS! Om extra aandacht te vestigen op de actie heeft FunX Ronald en Michiel live geïnterviewd op de radio.
     
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/3 Hoe begin je over condooms / Wie speelt er in de TV spot?? Video 2/3 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 3/3
     
   
Radio interview op FunX    
Expreszo.nl wordt bezocht door mannen die van mannen houden en als je goed zoekt een enkele lesbische dame.
Op Expreszo zijn sexy Ronald en beertje Michiel de grote publiekstrekkers. Zij gooien al hun mannelijke charmes in de strijd om mannen over te halen om in de commercial mee te spelen. Hierop kregen ze maar liefst 1 reactie. Fietfiew! Jokertje en Elise geven wederom antwoord op onze diepzinnige vragen.
     
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/3 Waar bewaar jij je condooms? Video 2/3 Ik heb meegewerkt aan deze video! Video 3/3
Marokko.nl, wie denk je zelf dat er op deze blog rondhangen?
Op deze site hebben we een poging gedaan om te praten over het taboe op seks binnen de Marokkaanse gemeenschap. We (kaaskop Ronald en Kaashoofd Michiel) hebben hierover voor het oog van de camera een gesprek gevoerd met Youssef (Marokkaanse sociaalwerker van Streetcornerwork), Lamyn (Tunesische moslim) en Landa (Surinaamse met Marokkaanse vriend). Lekker multi-culti!
     
Helaas:-( bleek seks op Marokko.nl inderdaad een groot taboe. Het duurde niet lang of zelfs de moeders van Ronald en Michiel moesten eraan geloven... De campagne op Marokko.nl is vanwege discriminerende teksten jegens Ronald en Michiel in een ander jasje gegoten.  
Wat is de spannendste plek om seks te hebben? Video 1/3    

Commercial 'FunX.nl & Vrijosavrij.nl'
Het eindresultaat: De commercials
Drie commercials waren het eindresultaat van de online campagne. De commercials bestaan allemaal uit twee scenario’s waarin verschillende jongeren in verschillende situaties over condooms beginnen. FunX.nl deelt een commercial met Vrijsoavrij.nl, Skoften.net en Flabber.nl delen een commercial met Girlscene.nl en Expreszo.nl deelt een commercial met Beautygloss.nl.

Commercial 'Skoften.net, Flabber.nl & Girlscene'

Commercial 'Girlscene.nl & Expreszo.nl'
BEDANKT POLITIEK DENHAAG!
  Al ruim voordat de commercials op tv kwamen dreigden de commercials niet te worden uitgezonden. Alleen al de zin: “Ik ga niet zonder hoesje in jouw poesje" zorgde ervoor dat Minister Edith Schipper en Minister President Marc Rutte nog tijdens het zomerreces een uitspraak moesten doen over deze onthutsende zin. Twee dagen voor uitzending worden alle commercials door Postbus 51 afgekeurd omdat er in elk spotje reclame wordt gemaakt voor buitenseks. Buitenseks is bij de wet verboden. Gelukkig vindt Minister Schippers dit grote onzin en twee dagen na de eerste uitzenddatum worden de spotjes toch uitgezonden. Twitter staat binnen de kortste keren vol met berichten over het hoesje en het poesje.
In de laatste week van de campagne gaat het mis. Na grote bezwaren van de SGP grijpt Minister Schippers toch nog in en zorgt er, tot grote verontwaardiging van Minister Alexander Pechtold (D66), voor dat de spotje alleen nog na acht uur mogen worden uitgezonden. Dit pikt Minister Pechtold niet. Hij besluit er met Minister Rutte en Minister van der Staay (SGP) een debat over te voeren in de Tweede kamer.


Pownews wijdt een item aan 'hoesje poesje'.
   


Man-bijt-hond maakt er een kleine sketch over 'hoesje poesje'.